Bloedmaan (ech nie..)

Afgelopen vrijdag was een bloedmaan voorspeld. Alhoewel het geen echte hobby is, vinden we het leuk om bijzondere hemelverschijnselen te zien; ik heb de nodige avonden met vrouw en kids op onze rug in het gras gelegen om de Perseïdenzwerm in augustus te zien.

De vorige keer dat ik ergens voor op pad ging stond ik om twee uur ’s nachts met mijn dochter in een Zuid-Hollandse polder om vooral het licht van de stad en kassen om ons heen te zien. Dat zou me nu niet gebeuren. Ik wilde al heel lang een keer naar Tiengemeten, een ‘aan de natuur teruggegeven’ eiland in het Haringvliet. Op Tiengemeten is een Natuurkampeerterrein, en het zou er rustig en donker moeten zijn.

Het plan is gauw gemaakt: ik reserveer een plekje op de camping (Weet ik veel of er nog meer van die idioten zijn) en regel op mijn werk dat ik vrijdag een paar uurtjes eerder weg kan.

Tiengemeten is bereikbaar per veerpont, daar kun je te voet of met de fiets gebruik van maken.

Omdat ernaartoe fietsen iets te veel gevraagd is voor de familie in de beschikbare tijd en de huidige weersomstandigheden, gaan we met de auto naar de plek waar de veerpont vertrekt. De camping ligt 3 km van de veerhaven, dus we gebruiken onze ligfietsen om comfortabel onze kampeerspullen op de camping te krijgen. Vrouw en dochter pikken me op bij mijn werk, twee fietsen in de auto en een op de trekhaak.

Het is inmiddels bloedheet, daar zal het niet aan liggen. Het is spannend of we de boot van vier uur halen, todat blijkt dat we er opeens zijn; de gps was ingesteld op de overkant!

Op ons gemakje halen we de fietsen uit de auto, banaantassen er op, kaartjes kopen voor de overtocht en we zijn er klaar voor. Het jachtige deel van ons tochtje is achter de rug, nu kunnen we rustig aan doen. De pontbaas brengt verkoeling door water te spuiten over de pont, het ziet er vrolijk uit!

De overtocht duurt tien minuten. We eten een ijsje en beginnen aan het meest sportieve deel van deze dag: 3 km fietsen naar de camping.

Met een natuurkampeerkaart mag je tussen de fruitbomen kamperen, we staan daar heerlijk beschut.

De tentjes staan snel. We gaan kijken of we in het haventje bij de herberg kunnen zwemmen ( zwemschoentjes aanbevolen). Ik ga heel even het water in maar het is niet echt lekker: klein, ondiep en groen. Er wordt sterk afgeraden om het Haringvliet in te zwemmen vanwege de stroming dus ik klim er snel weer uit. In ieder geval even een beetje verfrist!

De camping ligt bij een herberg, waar dus ook een hapje en een drankje te verkrijgen zijn. Omdat ik het niet leuk vindt om mijn korte verblijf op het eiland volledig aan de horeca te wijden, hebben we bevroren ingrediënten voor de avondmaaltijd meegenomen, een beproefde manier om bij warm weer je eten goed te houden. Als compromis zullen we zaterdag in de herberg ontbijten.

Bij de tent gaan we lekker lezen en ik maak een prutje klaar. We hebben even last van stekend ongedierte maar op een gegeven moment voegen zich daar libellen bij die heel efficiënt de lucht voor ons vrij maken.

Na het eten is de keuze tussen poederkoffie en verse koffie snel gemaakt dus we gaan op het terras bij de herberg een bakkie doen. In het late avondlicht komen een stel koeien over de dijk aangelopen

Op de dijk bij de herberg zullen we goed zicht hebben op de maan. Er is echter een klein probleempje: De horizon is bedekt met een flinke laag wolken. De maan zal zich tijdens de verduistering tussen 4 en 11 graden boven de horizon bewegen, precies daar waar de wolken zich bevinden. Als je heel goed kijkt zie je op de foto hieronder rechts boven de horizon een plukje wolken dat iets roder dan de rest is. Wij vermoeden dat het hier gaat om echt Tiengemetens bloedmaanlicht, maar zeker zijn we niet….

Helaas laat de maan zich pas rond middernacht weer zien, ze is dan nog maar gedeeltelijk verduisterd en niet rood.

Na het ontbijt de volgende dag fietsen we nog even het eiland op voor we de boot terug pakken. We genieten van de uitzichten en de natuur.

Zilverreiger met jong

Ik vind het lekker relaxt hier op het eiland, ik ga hier zeker nog eens terugkomen om hier te gaan wandelen. Ook een heerlijke plek voor als ik weer eens een paar dagen alleen er op uit wil trekken.

Al met al zijn we nog geen dag weg geweest, maar het voelde als een heerlijk weekend weg.

Advertenties

Een gedachte over “Bloedmaan (ech nie..)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s